Advies

Welke attesten heb ik nodig bij de verkoop van mijn

huis?

Bij de verkoop van een woning komt heel wat administratie kijken. Het is dus normaal dat je soms niet goed weet welke attesten je allemaal nodig hebt. Om je hierbij te helpen, hebben wij een korte opsomming gemaakt van de certificaten die je moet overhandigen aan de koper van jouw woning!

1.     Keuringsattest van de elektrische installatie

Om de verkoop van een woning te kunnen laten plaatsvinden, is er eerst een keuring van de elektrische installaties in het gebouw noodzakelijk! Hiermee weet de koper of de elektriciteit aan de normen voldoet. Zonder dit attest kan de verkoop niet doorgaan!

2.     Bodemattest

Met een bodemattest weet de koper of de grond die hij wil kopen al dan niet verontreinigd is. Dit document beschermt dus de potentiële koper. De overheid wil hiermee de bescherming van de bodem en van ons leefmilieu garanderen. Dit attest kan je aanvragen bij OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).

3.     Energieprestatiecertificaat

Het EPC geeft weer hoe energievriendelijk jouw woning is aan de hand van een score. Dit certificaat geeft kandidaat-koper(s) een objectief beeld van de energiezuinigheid van een woning. Dit certificaat blijft 10 jaar geldig.

4.     Informatie over de overstromingsgevoeligheid van het vastgoed.

Als u uw woning verkoopt, dan bent u verplicht om aan de koper informatie mee te delen over het risico op overstroming. Dit moet vermeld worden in de verkoopadvertentie en wordt nadien ook opgenomen in de verkoopakte.

5.     Postinterventiedossier

Bij de verkoop van een woning of appartement gebouwd na 1mei 2001 dient de verkoper een postinterventiedossier te overhandigen aan de koper. Het postinterventiedossier, ook wel PID genoemd, bevat tal van documenten die nuttig kunnen zijn bij latere werkzaamheden aan een woning of appartement dat wordt verkocht, dit moet dus levenslang meegaan!

6.     Stedenbouwkundig uittreksel

Als verkoper bent u verplicht om aan de koper stedenbouwkundige informatie te verstrekken over de stedenbouwkundige vergunning, eventuele bouwovertredingen, voorkooprecht van andere partijen en verkavelingsvoorschriften. Deze vergunning kunt u aanvragen bij de gemeente en mag bij de verkoop niet ouder zijn dan één jaar.

Klaar om te verkopen?

Naast bovenstaande verplichte documenten en attesten, zijn er nog heel wat andere documenten die belangrijk kunnen zijn voor de koper. Denk aan het attest van je stookolietank!

Er zijn eveneens nog een aantal wettelijke informatieverplichtingen die moeten gecontroleerd worden en moeten vermeld worden als je gaat verkopen. SOM Vastgoed helpt je hier natuurlijk graag verder mee! We zijn erin bedreven en begeleiden van A tot Z.

 

Heb je nog vragen over de aankoop van een pand? Of wil je graag een pand van SOM Vastgoed bezichtigen? Wij helpen je graag verder.

CONTACTEER ONS

De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.